Vinkit asunnon ostamiseen – Mitä tulee ottaa huomioon?

Jaa postaus somessa

Ensimmäiset vaiheet unelmakodin löytämisessä

Asunnon etsimiseen kannattaa varata aikaa – unelmakoti ei aina löydy ensimmäisellä yrityksellä. Voi myös olla, että kyseinen kohde ei ole vielä julkisessa myynnissä. Etsi siis asuntoa laajasti useista eri palveluista. Esimerkiksi tori.fi, oikotie ja etuovi.com ovat hyvä alku. Lisäksi hiljainenasuntokauppa.fi:n hiljaisen myynnin -kohteista voit löytää todellisen kultasammon.

Taloyhtiön suunnittelemat peruskorjaukset voivat tulla uudelle osakkeenomistajalle yllätyksenä.

Asuntoon ja taloyhtiöön tutustuminen

Kun se oikea on löytynyt, seuraavaksi on aika tehdä hieman tutkimustyötä ja asettaa asunto ja kyseinen taloyhtiö suurennuslasin alle. Taloyhtiön tärkeisiin asiakirjoihin, kuten tilinpäätökseen, isännöitsijätodistukseen sekä energiatodistukseen, olisi hyvä  tutustua todella tarkasti. 

Lisäksi olisi hyvä tutustua:

  • Asunnon yleiskuntoon ja -ilmeeseen
  • Taloyhtiön rahatilanteeseen. Kuinka paljon on lainaa?
  • Taloyhtiön peruskorjauksiin. Millaisia peruskojauksia yhtiöön on tehty ja millaisia korjauksia on suunnitelmissa? Kuinka paljon nämä uudet korjaukset maksaisivat sinulle?
  • Asunnon kiinteisiin kuluihin eli vastikkeisiin yms. muihin maksuihin. Kuinka paljon joudut kuukaudessa maksamaan asumisen kuluista taloyhtiölle?

Ostotarjouksen tekeminen

Se oikea asunto on löytynyt ja sen taustat selvitetty. Nyt on siis aika tehdä ostotarjous unelmakodistanne! Millainen ostotarjouksen tulisi olla?

Virallisessa tarjouksessa tulisi olla myyjän ja ostajan/ostajien tiedot, myytävän kohteen perustiedot ja kauppahinta. Tarjous kannattaa tehdä kirjallisena. Jos olette saaneet pankista alustavan lainalupauksen, kannattaa tarjoukseen kirjata ehdoksi rahoituksen järjestyminen. Mikäli pankki ei syystä tai toisesta myönnäkään lainaa, tarjous raukeaa. 

Jos ostotajouksen tekemisessä haluaa säästää aikaa ja harmaita hiuksia, kannattaa kääntyä kiinteistönvälittäjän puoleen. Heiltä löytyy valmiit ostotarjouspohjat sekä rautainen osaaminen alalta. Meidän kautta löydät myös alueesi parhaan välittäjän! Laita vain sähköpostia: [email protected] ja olemme teihin asiasta yhteydessä. 🙂

Lopulta myyjä joko hyväksyy ostotarjouksen, jolloin kauppatehdään teidän asettamilla ehdoilla tai hylkää tarjouksen ja tekee oman vastatarjouksen, jossa ehtoja tai kauppahintaa on muokattu.

Kiinteistönvälittäjän tekemä ostotarjous on oikotie uuteen asuntoon.

Muista vielä

Asunnon ostaminen voi olla todella pitkä ja raastava prosessi. Varaa siihen siis aikaa ja kärsivällisyyttä. Lisäksi kiinteistönvälittäjästä on huomattavasti apua. Tsemppiä unelmakodin löytämiseen!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *